Over het combineren van bier en eten

We doen bij Taplokaal Gist natuurlijk niets liever dan het combineren van ons eten met ons bier. Dat dat zo makkelijk nog niet is, kun je afleiden uit het feit dat de biersommelier een eigen opleiding heeft. Voorzichtig is bier aan tafel wat gebruikelijker aan het worden, maar er valt nog een wereld te winnen. Er zijn steeds gelukkig steeds meer kookboeken en workshops te vinden. En dat is natuurlijk een goede zaak!

We leggen je graag uit waar je allemaal rekening mee moet houden als je bier met eten gaat combineren.

Basissmaken

Ten eerste dien je natuurlijk rekening te houden met de basissmaken van een gerecht en een bier. Die reageren niet altijd goed op elkaar. Vaak gaan een zoet gerecht met een zoet bier prima samen, denk maar aan desserts. Maar bij vrij bittere groenten is een bittere IPA echt teveel van het goede: de bitterheid gaat zo overheersen dat zowel het bier als het eten niet lekker meer zijn.

En soms kan een bier verrassend goed combineren met eten: bij een zwaar hoofdgerecht kan een fris zuur bier juist prettig zijn. En denk eens aan een pils als je Chinees hebt gehaald…

Alcoholpercentage

De reikwijdte van het alcoholpercentage is behoorlijk groot, en loopt grofweg van 0% tot 15%. Bij wijn is het verschil tussen lichte en zware wijn bijvoorbeeld maar zo’n 4%. Dat geeft bier enorme voordelen bij de pairings ten opzichte van wijn. Bij een lichte, frisse salade kan een licht bier prima, of een cider. Bij zware gerechten kunnen bieren richting 10% ook prima. Vuistregel: hoe zwaarder het gerecht, hoe zwaarder het bier.

Bierstijl

Als je de basissmaak van een bier kent, en ook een gewenst alcoholpercentage hebt bedacht, is het een kleine stap om een bierstijl te kiezen. De belangrijkste keuze hierin is de kleur van het bier. Sommige bieren, zoals een herfststoof, lenen zich goed voor wat donkerdere bieren, net als zware desserts. Bij Aziatische recepten zul je echter niet snel voor een donker bier gaan. De mate van roostering is dus ook een knop waar je aan kunt draaien.

Extra ingrediënten

In het bieroverzichtje elders op onze site staat een kort stukje over extra ingrediënten in bier. Je kunt zo’n extra ingrediënt goed als smaakhaakje gebruiken. Een fris bier met citroengras erin zal extra lekker zijn bij een gerecht waar normaliter al citroengras in wordt gebruikt. Maar soms kan een combinatie ook complementair zijn. Zo kan een dessert met veel fruit extra lekker smaken naast een donkere stout. Of andersom: serveer een fruitig bier bij chocolade!

Bier als ingrediënt

Bier en eten kunnen goed gecombineerd worden. Dat geldt aan tafel, maar ook in het eten zelf! Bier in je wildstoof doen is best bekend, je kunt ook jus met bier er doorheen maken, bij Gist hebben we zelfgemaakte biermosterd, kortom: bier kan ook prima een ingrediënt zijn.

Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan: je kunt ook ingrediënten van bier in je eten gebruiken. Bekend is bostelbrood: brood dat is gebakken van overgebleven kafjes van het graag. Maar je kunt ook wort (zie ook ons stukje over bier) gebruiken als vervanger van melk, of om een saus iets zoeter en moutiger te laten smaken.

Conclusie

Er zijn meerdere knoppen waar je aan kunt draaien als je bier en eten gaat combineren: de smaakcombinatie, de zwaarte van het bier, de kleur van het bier, de ingrediënten van bier. Voor de rest is het vooral een kwestie van oefenen en uitproberen. Dus: aan de slag! En als het je goed bevalt, wie weet werk je dan over een tijdje wel bij ons in de keuken!

nl_NL