Welke smaken zitten er in bier?

Welke smaken kan ik vinden in mijn bier?

Misschien ken je het wel uit de wijnwereld: mensen die uitgebreid hun neus zo diep mogelijk in het glas steken, een beetje moeilijk kijken, voorzichtig een slokje nemen, nog iets bedenkelijker gaan kijken, het slokje uitspuwen en dan zeggen ‘hij ruikt een beetje naar rood fruit met een lichte paardendeken, er zit wat steenfruit in maar ook een zweem van tabak en pleisters’.

Zo snobistisch proberen wij niet te zijn, maar dat kan natuurlijk wel met bier. Bier heeft zelfs een uiteenlopender smaakprofiel dan wijn. Dit komt omdat je een grotere diversiteit in ingrediënten hebt om mee te spelen. Bijvoorbeeld de mout die je op verschillende manieren kunt drogen en branden, waardoor je de smaken krijgt die je in een dubbel of stout vindt. En zo zijn er nog veel meer bierstijlen met allemaal hun eigen karakteristieke smaak. En het kan ook best lastig zijn om de juiste woorden te vinden voor dat wat je proeft in een biertje. Om je een eind op weg te helpen, kun je een smaakwiel gebruiken, zoals je hieronder ziet.

In dit smaakwiel staan de meest voorkomende geuren en smaken in bier. En die zijn niet allemaal even lekker, zoals nat karton of gekookte kool. En niet elke smaak hoort in elke bierstijl natuurlijk. Daarbij komt ook nog dat iedereen een unieke smaak heeft. Dus als je samen hetzelfde bier proeft, kan het best zijn dan de een een heel andere ervaring heeft dan de ander. 

Toch valt het herkennen van smaken in bier te leren en is het leuk om hierover te discussiëren (voor onze biersommeliers is dat zelfs hun vak). Dus mocht je een keer wat bijzondere bieren met wat vrienden gaan proeven en proef jij iets dat je niet onder woorden kunt brengen? Raadpleeg dan het smaakwiel en schroom vooral ook niet om ons personeel hierover aan de tand te voelen, mocht je toevallig in ons Taplokaal zitten.

Ook organiseren we geregeld proeverijen waar je meer kunt leren over de smaken in bier! Klik hier om te zien wat de mogelijkheden zijn!