Welke smaken zitten er in bier?

Welke smaken kan ik vinden in mijn bier?

Misschien ken je het wel uit de wijnwereld: mensen die uitgebreid hun neus zo diep mogelijk in het glas steken, een beetje moeilijk kijken, voorzichtig een slokje nemen, nog iets bedenkelijker gaan kijken, het slokje uitspuwen en dan zeggen ‘hij ruikt een beetje naar natte sokken of een paardendeken, er zit wat steenfruit in maar ook een zweem van tabak en pleisters’.

Wel, zo snobistisch zijn wij nog net niet, maar kan je wel zijn met bier. En het kan ook best lastig zijn om de juiste woorden te vinden voor dat wat je proeft in een biertje. Om je een eind op weg te helpen, kun je een smaakwiel gebruiken, zoals je hieronder ziet.


In dit smaakwiel staan de meest voorkomende geuren en smaken in bier. En die zijn niet allemaal even lekker, zoals nat karton of gekookte kool. En niet elke smaak hoort in elke bierstijl natuurlijk. Het is dan ook onmogelijk om alle smaken in bier één voor één te behandelen. Daarbij komt ook nog dat iedereen een unieke smaak heeft. Dus als je samen hetzelfde bier proeft, kan het best zijn dan de een een heel andere ervaring heeft dan de ander. Vandaar het gezegde ‘over smaak valt niet te twisten’.

Toch valt het herkennen van smaken in bier te leren en is het leuk om hierover te discussiëren (voor onze biersommeliers is dat zelfs hun vak). Dus mocht je een keer wat bijzondere bieren met wat vrienden gaan proeven en proef jij iets dat je niet onder woorden kunt brengen? Raadpleeg dan het smaakwiel en schroom vooral ook niet om ons personeel hierover aan de tand te voelen, mocht je toevallig bij Taplokaal Gist zitten!

nl_NL