Alcoholarm of alcoholvrij?

Het is al jaren een trend, en dit jaar kan niemand er meer omheen: Dry January. De meningen over het nut ervan zijn sterk verdeeld, maar een ding is zeker: het geeft een flinke boost aan de toch al populairder wordende alcoholvrije en -arme bieren. Dus de hoogste tijdn we onder de loep nemen.

In Nederland mag een alcoholvrij bier alleen zo heten, als er daadwerkelijk geen druppel alcohol in zit: 0.0 is ook echt 0.0. Dat is bij onze oosterburen anders: al het bier met minder dan 0.5% alcohol, mag daar als alcoholvrij verkocht worden. Dit wordt in Nederland echter als ‘alcoholarm’ betiteld. Wat zijn nu de verschillen?

Voor de brouwerij is het verschil vrij groot. Wil je een bier van 0.0% maken, dan wordt er feitelijk een normaal bier gebrouwen, waar daarna de alcohol uit onttrokken wordt. De alcohol is echter een belangrijke smaakmaker. En bij het onttrekken van de alcohol, worden er ook andere smaakgevers onttrokken. Het is dus niet zo makkelijk om een bier te brouwen dat na de onttrekking nog steeds lekker smaakt. Des te knapper van Heineken dat ze de 0.0% met veel succes in de markt hebben gezet.

Alcoholarme bieren kennen een ander productieproces, of eigenlijk ook weer niet: er wordt normaal gebrouwen, maar er wordt een gist gebruikt dat nauwelijks alcohol aanmaakt: meestal tussen de 0,3 en 0,4%. Doordat er verder niets mee gedaan wordt, behoudt het bier veel meer smaken.

Is alcoholvrij bier dan beter dan alcoholarm, omdat er echt geen alcohol in zit? Dat kan niet zo gesteld worden. De grens van 0,5% is bewust gekozen. Het is zo weinig (in een glas van 25cl zou het 1,25ml zijn, een druppel ongeveer) dat je lichaam de alcohol al heeft afgebroken voordat het in je bloedbaan komt. Het heeft dus geen effect op je.

Leuk feitje: in veel sappen zit ook een klein beetje alcohol, vaak aangemaakt door gisten die zich op de vrucht bevonden. In Duitsland heeft ooit iemand moeten blazen die beroepshalve heel erg veel appelsap op had, en die werd dronken bevonden. Maar uiteindelijk heeft de rechter hem vrijgesproken.

We kunnen dus concluderen dan het drinken van louter 0.0%-bieren niet veel anders is dan het drinken van alcoholarm bier. Toch kan ik mij voorstellen dat bijvoorbeeld zwangere vrouwen zich er desondanks niet comfortabel bij voelen. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven voorhanden. Heineken voorspelt dat in 2030 1 op de 3 bieren in Nederland alcoholvrij of -arm zal zijn. We zullen het zien!

Wij schenken in elk geval met veel enthousiasme mooie alcoholarme bieren van Vandestreek: Playground, non-Bock en Fruit Machine. En ook twee mooie Duitse alcoholarme bieren: een Keller en een weizen.